Een slimme thermostaat is verbonden met je wifi-verbinding en geeft real time inzicht in je verbruik. De meeste slimme thermostaten verbind je aan je smartphone, waardoor je de verwarming op afstand bedient. Er bestaan ook verschillende thermostaten die dit automatisch doen. Welke bij jou past, hangt af van je dag- en nachtritme. Bij een vast ritme is een zelflerende thermostaat handig. Deze leert van jouw dagritme en past hier de verwarming op aan. Andere slimme thermostaten zien wanneer jij thuis bent. Ga jij de deur uit? Dan gaat de verwarming automatisch uit. Handig als je werktijden per week wisselen. Met slimme radiatorknoppen stel je daarnaast de verwarming per kamer of zone in. Zo verwarm je geen onnodige ruimtes in huis.
Energie besparen met een slimme thermostaat, verlichting en stekkers
Wil jij graag energie besparen? Slimme verlichting, slimme stekkers en een slimme thermostaat helpen je hierbij. Koppel deze producten aan elkaar en maak van je thuis een smarthome. Dit werkt lekker makkelijk en je hebt meer controle over je energieverbruik. Hieronder lees je hoe je zelf aan de slag gaat.
Hoe werkt een slimme thermostaat?
Hoe bespaar je energie met een slimme thermostaat?
Vergeten de verwarming uit te zetten terwijl je de deur uitvloog naar werk? Het overkomt de beste. Met een slimme thermostaat bedien je de verwarming met één tik op je smartphone en ga je onnodig verbruik tegen. Dit geldt voor wanneer je de deur uit bent maar ook als je ligt te slapen. Ook geeft een slimme thermostaat meer inzicht in je verbruik. Zo heb je meer controle over je energierekening. Bij een gemiddeld huishouden dat zijn woning nog niet bewust verwarmt, bespaart een slimme thermostaat tot zo’n 15 procent op de energierekening. Op jaarbasis scheelt dit honderden euro’s.
Hoe werkt slimme verlichting?
Slimme verlichting verbind je via je wifi-netwerk aan je smartphone. Zo zet je de lichten in huis gemakkelijk aan en uit via je mobiel. Afhankelijk van het soort slimme verlichting zijn lampen op afstand te dempen of van kleur te veranderen. Dit is het geval bij de Philips Hue. Naast dat slimme verlichting lekker makkelijk is, bespaar je ook flink op energie. Lampen staan nooit meer onnodig aan en met een timer of bewegingssensoren heb je alleen licht in huis wanneer en waar het echt nodig is. Daarnaast werkt slimme verlichting altijd op basis van ledlampen. Deze zijn bijna de helft zuiniger dan spaarlampen en gaan 5 keer langer mee.
Hoe werken slimme stekkers?
Apparaten verbruiken stroom, zelfs wanneer ze op stand-by staan. Dit noemen we sluipverbruik. Een gemiddeld huishouden is hier zo’n 450 kWh per jaar aan kwijt. Omgerekend kan dit oplopen tot € 100,-. Slimme stekkers gaan dit sluipverbruik tegen. Je verbindt de stekker via je wifi-netwerk aan je smartphone. Je kunt vanaf dat moment de apparaten die aangesloten zijn op de stekker vanaf je mobiel uitzetten. Zo weet je zeker dat de ze geen stroom meer verbruiken. Maar hoe zit het dan met de slimme stekker? Deze blijft wél altijd aanstaan omdat hij verbonden moet blijven met je wifi-verbinding. Zo’n slimme tussenstekker verbruikt per jaar zo’n € 1,- aan energie
Nog meer energie besparen in huis?
Naast slimme verlichting, slimme stekkers en slimme thermostaten zijn er ook andere aanpassingen waarmee je bespaart op de energierekening. Denk aan het dichten van spleten en kieren met een tochtstrip of het monteren van een waterbesparend opzetstuk op de kraan. Dit, en meer besparingstips, lees je in het artikel hieronder.